Ασκήσεις για μια πιο θετική προσέγγιση!

2018-11-16

Ωραία, έκανες μια ακόμη διαπίστωση: Ότι, ο κόσμος εκεί έξω είναι σκληρός και πολύ συχνά εισπράττεις μια άδικη συμπεριφορά. Δεν ξέρεις ποιον να εμπιστευτείς. Πολύ συχνά δεν ενδιαφέρονται για το δικό σου καλό, παρά μονάχα για το προσωπικό τους συμφέρον. Ξεσπάει ο καθένας όπου βρει. Δεν ακούει ο ένας τον άλλο και εσύ, πασχίζεις να βρεις το δίκιο σου. Άσε το άλλο που δεν ακούς τα μπράβο, που πιστεύεις ότι αξίζεις. Από την άλλη και οι αλλαγές πολλές σωστά; 

Εντάξει, αν περάσουμε και στην προσωπική ζωή; Ναι, ακόμη και εκεί είναι φορές που νιώθεις, πως ο σύντροφος σου δεν σε καταλαβαίνει και δεν σε στηρίζει, τόσο όσο χρειάζεσαι. Αν έχεις και παιδιά, μπορεί και αυτά με τη σειρά τους, να δυσκολεύονται κάποιες φορές να δουν τον αγώνα που κάνεις καθημερινά, για να τα μεγαλώσεις, χωρίς να τους λείψει τίποτα. Όσο για την πατρική σου οικογένεια; Επέτρεψε μου, να μην αναφερθώ, σε αυτό το άρθρο. Υπόσχομαι όμως, ότι το Καλοτάξιδο, θα οργανώσει ένα ταξίδι, μονάχα για αυτόν τον «επιβάτη». 

Αλήθεια τώρα; Έτσι είναι; Μόνο αυτή η πλευρά υπάρχει; 

Αφού ξέρεις, πως είναι όμορφη η ζωή που ζεις και μπορείς να τη ζήσεις καλύτερα! Πως; Για αρχή, επέλεξε ποιος είναι ο δικός σου ρόλος και αν θα δράσεις- αντιδράσεις σε όλα τα παραπάνω. Όχι, δεν θα καταπιαστώ με τις έννοιες «θύτης» και «θύμα» και αυτό γιατί οι «ταμπέλες», ορισμένες φορές προκαλούν διχασμό. Γράφω μόνο, για την ευθύνη που έχεις και έχουμε όλοι απέναντι στον εαυτό μας!

Γεννηθήκαμε για να χαιρόμαστε! Για να νοιαζόμαστε! Για να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε! Για να μοιραζόμαστε στιγμές συντροφικότητας και να χαμογελάμε! Για να δημιουργούμε και για να μαζεύουμε εμπειρίες! Για να μας αγκαλιάζουν και να αγκαλιάζουμε! Πολλά ακόμη μπορώ να σου αραδιάσω, ξέρω, όμως ότι εσένα, ναι εσένα που με διαβάζεις τώρα, σου αρκούν οι παραπάνω διαπιστώσεις. 

Για αυτό προσπάθησε να θυμάσαι πως εμείς οι ίδιοι, νοηματοδοτούμε τα όσα μας συμβαίνουν. Θες ένα παράδειγμα; Έστω, ότι σε ταλαιπωρεί μια ίωση με πυρετό. Εάν η στάση σου προς τη ζωή, είναι θετική, πιθανόν να πεις στον εαυτό σου «εντάξει, ευτυχώς σε δύο, τρεις μέρες το πολύ θα μου έχει περάσει». Αν πάλι, η στάση σου είναι αρνητική, πιθανόν να πεις «Σε εμένα έτυχε και αυτό; Τι ατυχία και ταλαιπωρία μαζί; Τώρα, έπρεπε να μου συμβεί;» 

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, η στάση που σε χαρακτηρίζει, είναι αισιόδοξη καθώς μπορείς να ξεχωρίζεις, αυτά τα οποία μπορείς να ελέγχεις και από την άλλη να διαχειριστείς με υπομονή και θετικότητα, όσα δεν ορίζεις. Αν πάλι, ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία, τότε η στάση σου είναι λιγότερο αισιόδοξη και αν την χρωματίζαμε, θα επιλέγαμε απόχρωση, σκούρου χρώματος. Αν όμως, σε ενδιαφέρει να βάλεις χρώμα φωτεινό στη ζωή σου, ορίστε μια συμβουλή. 

Τόνωσε την διάθεση σου και ενδυνάμωσε την ψυχολογία σου, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα. Για τριάντα συνεχόμενες ημέρες, άρχισε να σημειώνεις καθημερινά -προς το τέλος της ημέρας-, τα εξής: Τρία όμορφα πράγματα που είδες μες στην ημέρα σου. Τρεις όμορφες πράξεις που έκανες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τρεις όμορφες λέξεις, σχόλια που είπες σε κάποιον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το ξεκίνημα μπορεί να σε δυσκολέψει, η πορεία όμως θα σε δικαιώσει. Θα έχεις ψυχοεκπαιδεύσει τον εαυτό σου, στο να εστιάζει στις όμορφές στιγμές και έτσι, θα απολαμβάνεις περισσότερο την καθημερινότητα σου! Να σου γνωρίσω ακόμη, πως το διάστημα των τριάντα ημερών, είναι ο απαιτητός χρόνος, προκειμένου να αποκτήσεις μια νέα συνήθεια. Μια βασική άσκηση που διδάσκεται από συμβούλους υγείας, που εξειδικεύονται στον τομέα της θετικής ψυχολογίας. Πρόκειται για μια συνειδητή ενέργεια που ενισχύει τον θετικό τρόπο σκέψης.  

Κλικ, κλοκ! Ο χρόνος ξεκίνησε να μετρά. Καλή εφαρμογή σε εσένα που θα επιλέξεις, να μετακινηθείς!