Self Coaching, γιατί είναι δικαίωμα σου!

2022-02-02

Ζούμε σε ένα περιβάλλον με συνεχείς αλλαγές και αυξημένη πολυπλοκότητα. Ολοένα και συχνότερα, χρειάζεται να αναζητούμε και να δίνουμε νέα νοήματα καθώς κανείς δεν θέλει να βουλιάζει και να παρασύρεται από ενεργειακές ρουφήχτρες.

Ποια είναι η διαφορά που μπορεί να κάνει τη διαφορά; Άραγε υπάρχουν λύσεις που να έχουν εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ζωής μας; Τι χρειάζεται ο καθένας από εμάς να δοκιμάσει που ίσως δεν έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα;

Αφιερώνουμε ετούτο το ταξίδι στο Coaching και συγκεκριμένα σε εσάς που  επιθυμείτε να γίνετε coach του εαυτού σας. Το Coaching, είναι ένα πολύτιμο «εργαλείο» που μας στηρίζει στο να δημιουργήσουμε σαφήνεια και να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα ενός ολοένα και πιο σύνθετου κόσμου.

Μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε νέες πτυχές. Είναι σημαντικό μέσο για την ψυχική μας υγεία και πρόκειται για μια βραχεία παρέμβαση. Ωστόσο, η δυνατότητα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από έναν εξειδικευμένο coach, δεν αποτελεί επιλογή για όλους. Υπάρχει τρόπος όμως να γίνει διαθέσιμο σε όλους;

Για να είμαστε σε θέση να εκπαδεύσουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας, χρειάζεται να ξεκλειδώσουμε τις δεξιότητες μας. Οι δεξιότητες self-coaching, επιταχύνουν την αυτογνωσία και την αυτάρκεια μας, βοηθώντας μας να περιηγηθούμε στον εργασιακό χώρο, στην προσωπική μας ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτό - έλεγχο.

Ο καθένας μπορεί να μάθει να «προπονεί» τον εαυτό του, ανεξάρτητα από την εμπειρία ή την ειδικότητα του. Όπως καθετί καινούργιο βέβαια, χρειάζεται εξάσκηση. Όταν αναπτύσσουμε τις δικές μας ιδέες και δράσεις ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις που βιώνουμε στην καριέρα μας ή στην προσωπική μας ζωή, αυξάνουμε την ανθεκτικότητα μας και εχνισχύουμε τη θωράκιση μας από τοξικές συμπεριφορές. Είναι κανείς που να μην έχει ανάγκη τα παραπάνω;

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε την εξάσκηση στο Self- Coaching, τότε είναι χρήσιμο να εργαστείτε για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων:

Αυτογνωσία

Για να επιτύχουμε υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας, χρειάζεται να δούμε τους εαυτούς μας καθαρά και να κατανοήσουμε πώς μας βλέπουν και οι άλλοι άνθρωποι. Δεν ξυπνάμε μια μέρα διαθέτοντας το «γνώθι σεαυτόν». Χρειάζεται πίστη και επιμονή. Ακολουθούν δύο τρόποι, ώστε να ενισχύσουμε την αυτογνωσία μας, που ο καθένας μας, εφόσον το επιλέξει, μπορεί να ενσωματώσει στην καθημερινότητα του.

Δημιουργία νοητικού χάρτη

Ο χρόνος που αφιερώνουμε για να εστιάσουμε σε εμάς σπάνια μπαίνει στην «Τo do list» της ημέρας μας. Μπορούμε για αρχή να καταγράψουμε σε μια σελίδα, σε ένα ημερολόγιο τυχόν σκέψεις που μας απασχολούν σχετικά με τις εξής περιοχές: Tι, ποιος, πότε και γιατί. Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με κάποιον συνάδελφο, συνεργάτη στον εργασιακό σας χώρο, ρωτήστε τον εαυτό σας «Τι είναι να μάθω από αυτή τη συνεργασία;» Έπειτα, μείνετε να αναλογιστείτε ΤΙ σημαίνει αυτο για εσάς. 

Μπορεί, αυτή η ενόχληση που αισθάνεστε να αντανακλά την ανάγκη σας να είστε αρεστοί ή να ανακαλύψετε ότι, απλά δεν λειτουργούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο όπως εσείς. Όσο πιο τακτικά εφαρμόζετε την συγκεκριμένη στρατηγική -τεχνική, τόσο περισσότερο θα παρατηρείτε μοτίβα στη σκέψη σας που θα μπορούσαν να λειτουργούν υπέρ ή εναντίον σας στο χώρο της εργασίας σας. Αυτή η μορφή αυτογνωσίας θα σας βοηθήσει να «ξεκολλήσετε» καθώς μαθαίνετε να προπονείτε τον εαυτό σας.

Κατανοήστε την πρόθεση έναντι του αντίκτυπου

Σκεφτείτε τρεις σημαντικές καταστάσεις κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, όπου έχετε μια σαφή εικόνα για το ΠΩΣ θέλετε να «συστηθείτε» στο περιβάλλον σας (παρουσίαση εαυτού). Για κάθε κατάσταση, συνοψίστε την πρόθεση σας χρησιμοποιώντας μόνο μία λέξη. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως «αξιόπιστο συνεργάτη» σε μια παρουσίαση ή «με συνεργατική στάση». Μετά από κάθε εμπειρία, ζητήστε τουλάχιστον τρία άτομα, που συμμετείχαν να περιγράψουν τον αντίκτυπο που είχε σε αυτούς, η παρουσίαση σας, με μία μόνο λέξη.

Θέστε την κατάλληλη ερώτηση, για να λάβετε την κατάλληλη απάντηση, όπως: «Ποια λέξη θα χρησιμοποιούσατε για να συνοψίσετε την προσέγγισή μου στη σημερινή συνάντηση;» ή «Ποια λέξη θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε τον αντίκτυπο της παρουσίασης μου;» Έπειτα, αφιερώστε λίγα λεπτά για περισυλλογή. Μείνετε να συγκρίνετε την πρόθεσης σας με τα σχόλια που λάβατε σχετικά με την παρουσίαση σας. Είναι μια εύκολη και γρήγορη πρακτική, ώστε να εξερευνήσετε εάν ο τρόπος που εσείς αντιλαμβάνεστε τα πράγματα, είναι και ο ισχύον ή αν τυχόν υπάρχουν «κενά», άρα και ευκαιρίες προς βελτίωση.

Στο αμέσως επόμενο ταξίδι, η άγκυρα μας, θα αφορά σε σε tip & tricks για περισσότερη εξάσκηση. 

Μέχρι τότε, συνταξιδιώτη να φροντίζεις την εσωτερική σου συνομιλία, ώστε να χτίσεις μια στέρεη βάση στην προσπάθεια της αυτό βελτίωσης σου.