Συναισθηματική Ανθεκτικότητα, Διαχείριση Στρες & Κρίσης Πανικού
Katerina Moschou
Corporate & Nlp - Life Coach,
Ειδικός Σύμβουλος Marte Meo,
Διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Ο κορωνοΪος (Covid19), μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα, με ανατροπές στην καθημερινή μας ζωή και όχι μόνο. Πρόκειται για μια νέα συνθήκη που μας αφορά όλους.
Σε αυτό το νέο πλαίσιο πια, υπάρχουν ανάμεσα μας άνθρωποι -συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, συνεργάτες, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας κλπ-, που χρειάζονται τη στήριξη μας. Άνθρωποι που έχουν ανάγκη την υποστήριξη μας, άλλοτε ως άνθρωποι απλά και μόνο και, άλλοτε χρειάζονται την επαγγελματική μας στήριξη σε θέματα συναισθηματικής ενδυνάμωσης.
Σκοπός αυτού του άρθρου μου, είναι να στηρίξω τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως επαγγελματίας, με τη σειρά μου όλους όσους μπορεί αυτό το τελευταίο διάστημα να βίωσαν ή και να βιώνουν έντονο στρες (οξύ ή και ήπιο) ή να έχει τύχει να παρουσιάσουν συμπτώματα κρίσης πανικού.
Καταρχάς ας ορίσουμε, με απλά λόγια τι μας συμβαίνει όταν βιώνουμε έντονο στρες ή και μια κρίση πανικού.
Το άτομο που βιώνει τα παραπάνω, αισθάνεται ότι ζει στο μέλλον, σκέφτεται ότι δεν μπορεί να το ελέγχει, σκέφτεται ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να ελέγχει και έτσι οι σκέψεις γίνονται βαριές έως και μαύρες, χάνοντας τον έλεγχο του μυαλού του. Πανικοβάλλεται μιας και αισθάνεται ότι τίποτα δεν λειτουργεί υπέρ του. «Πνίγεται» στη στιγμή του και νιώθει πως χάνει το οξυγόνο του κυριολεκτικά και μεταφορικά, δίχως απαραίτητα να υπάρχει αντικειμενικός ή πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή του.
Σημάδια στέλνει βέβαια και το σώμα. Παρατηρείται δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, τρέμουλο στα άκρα, πόνος στο στήθος, κράμπες στην κοιλιά, εξάψεις, ταχυπαλμία, κόμπος στο λαιμό και άλλα. Από άνθρωπο σε άνθρωπο τα συμπτώματα διαφοροποιούνται, σε κάθε όμως περίπτωση τα συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.
Οι λόγοι εκδήλωσης των συμπτωμάτων ποικίλουν και σίγουρα χρειαζόμαστε τη στήριξη κάποιου επαγγελματία, για να το ξεπεράσουμε.
Ως ένα βαθμό βέβαια μπορούμε να δράσουμε μόνοι μας, ώστε να στηρίξουμε τον εαυτό μας ή και κάποιον που μας έχει ανάγκη.
Ενδεικτικά, σου αναφέρω τις παραπάνω επιλογές:
- Πάρε βαθιές αναπνοές! Κάθε τεχνική για στρεσογόνες καταστάσεις ή και κρίσεις πανικού, βασίζεται στις βαθιές εισπνοές.
- Ρίξε κρύο νερό στο πρόσωπο σου! Έρευνες αποδεικνύουν πως είναι ένας τρόπος να συντονίσεις τα «δυο μυαλά σου», το λογικό και το συναισθηματικό νου. Αν βρίσκεσαι σε οικείο περιβάλλον, προτίμησε το κρύο ντους, είναι πιο δραστικό.
- Κάνε μασάζ στο κεφάλι σου! Το μασάζ, είναι ένα αποτελεσματικό μέσο χαλάρωσης και με αυτόν τον τρόπο συμβάλεις στο να υποχωρήσει η ορμόνη του στρες, η γνωστή σε όλους «κορτιζόλη».
- Άκουσε την αγαπημένη σου μουσική! Πιο συγκεκριμένα άκουσε τα πέντε τραγούδια με τα οποία χαίρεσαι περισσότερο. Η μουσική ή αλλιώς η τέχνη, λειτουργεί καταπραϋντικά.
- Μίλησε σε κάποιον που σου προκαλεί ηρεμία! Η δύναμη του «μοιράζομαι» θα σε ωφελήσει. Καθετί στενάχωρο που μοιράζεται να ξέρεις πως «κόβεται» στα δυο.
- Περπάτησε ακόμη και μέσα στο σπίτι! Μετακινήσου, βγες στο μπαλκόνι και ανέπνευσε καθαρό και φρέσκο αέρα. Έννοια σου και να ξέρεις πως δεν θα πας από αυτό, θα περάσει!
- Κλείσε τα μάτια και θυμήσου το αγαπημένο σου παιχνίδι, από τα παιδικά σου χρόνια με κάθε λεπτομέρεια! Εστίασε στις ευχάριστες αναμνήσεις σου.
- Επέλεξε τις αγκαλιές! Αγκαλιές ακόμη και με το κατοικίδιο σου! Το μυαλό σου, χρειάζεται ενδορφίνη, την ορμόνη της θετικής σκέψης. Στην περίπτωση που είτε είσαι μόνος, είτε δεν διαθέτεις κατοικίδιο, τότε επέλεξε να δεις ένα βίντεο με γάτες. Στο διαδίκτυο θα εντοπίσεις ένα πλούσιο ρεπερτόριο, μείνε να το απολαύσεις.
Επιπρόσθετα, σου γνωρίζω πως ως επαγγελματίας Στήριξης και Ενδυνάμωσης, είμαι στη διάθεση σου, τόσο για εσένα, όσο και για τα πρόσωπα που θέλεις να φροντίσεις. Με τη δύναμη της τεχνολογίας πια καθώς ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, σου αναφέρω ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους που εφαρμόζονται σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως: Tεχνικές Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (nlp), Τεχνικές χαλάρωσης βασισμένες στην Υπνοθεραπεία, Ασκήσεις Ενσυνηδειτότητας (mindfulness), Τεχνικές βασισμένες στην Δραματοθεραπεία καθώς και Τεχνικές Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT).
Νιώσε ελεύθερα να επικοινωνήσεις μαζί μου και μοίρασε, κοινοποίησε τις παραπάνω πρακτικές συμβουλές, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν ανάγκη και δεν ξέρουμε ποτέ ποιον μπορούμε να στηρίξουμε.