Το σώμα μας: Mέσο διαχείρισης της ενέργειας μας
Είναι είδηση ότι, η ανεπαρκής διατροφή, η άσκηση, ένας καλός ύπνος καθώς και η έλλειψη ανάπαυσης μειώνουν τα βασικά επίπεδα της ενέργειας μας. Η λίστα όμως δεν τελειώνει εδώ. Μειώνονται ομοίως η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας, η καλή μας διάθεση, ο βαθμός της αλληλεπίδρασης μας, η εστίαση μας και φυσικά η παραγωγικότητα μας.
Παρ 'όλα αυτά, στον εργασιακό κόσμο πολλά στελέχη δεν βρίσκουν τρόπους -και συγκεκριμένα χρόνο-, ώστε να ασκούν σταθερά υγιείς συμπεριφορές, δεδομένων όλων των άλλων απαιτήσεων στη ζωή τους. Να όμως που η επαρκής άσκηση, ο ύπνος σε καθορισμένη ώρα, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι προφανείς λύσεις στο πρόβλημα. Είναι επίσης είδηση «πως όποιος καθυστερεί με τη λύση, αλυσοδένεται με το πρόβλημα»*.
Τι, δεν έχετε πειστεί ακόμη;
Έρευνες έχουν αναδείξει πως τα σύντομα και τακτικά διαλείμματα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα καθ' όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας θεωρούνται απαραίτητα! Η αξία τέτοιων διαλλειμάτων βασίζονται στη φυσιολογία μας. Οι «ultradian ρυθμοί», αναφέρονται σε κύκλους 90 έως 120 λεπτών κατά τους οποίους το σώμα μας κινείται αργά από μια κατάσταση υψηλής ενέργειας σε χαμηλότερη. Προς το τέλος κάθε κύκλου, το σώμα αρχίζει να επιζητά μια περίοδο ανάκαμψης. Οι ενδείξεις είναι: Σωματική ανησυχία, χασμουρητό, πονοκέφαλος, αίσθημα πείνας και δυσκολία συγκέντρωσης, αλλά πολλοί από εμάς τα αγνοούμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Η συνέπεια είναι ότι η δεξαμενή ενέργειας μας αδειάζει καθώς περνάει η μέρα.
Στάση για αναστοχασμό: Έχεις αναρωτηθεί πως θα προσφέρεις, όταν η δεξαμενή σου, απομένει στεγνή και άδεια;
Σε ποιο βαθμό μπορούμε να δράσουμε, ώστε να αποφύγουμε να ζήσουμε μια μίζερη και με χαμηλές επιδόσεις εργασιακή ζωή;
Tip: Δώστε ζωή στη ζωή σας. Είναι δυνατόν να ξεκουραστούμε επαρκώς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι μπορούμε να συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινότητα μας ένα τελετουργικό που μας επιτρέπει να αποσυνδεθούμε από την εργασία και να αλλάξουμε παραστάσεις. Για παράδειγμα, να σηκωθούμε για να μιλήσουμε σε έναν συνάδελφο για κάτι άλλο εκτός από τη δουλειά. Να ακούσουμε μουσική. Να περπατήσουμε πάνω και κάτω σε σκάλες ή να βγούμε για ένα σύντομο, ολιγόλεπτο περίπατο στο τετράγωνο της γειτονιάς.
Η αξία των διαλλειμάτων είναι πολύπλευρη και έχει όφελος τόσο για τον εργαζόμενο όσο και την ίδια την επιχείρηση. Άλλωστε, εάν δεν βρούμε χρόνο για ξεκούραση, τότε θα χρειαστεί να βρούμε χρόνο για να αρρωστήσουμε. Το τι θα επιλέξουμε, είναι δική μας απόφαση.
Σε αποχαιρετώ με κάτι λιτοδίαιτο και πολύ αγαπημένο: «Άρχισε να κάνεις αυτό που είναι αναγκαίο, έπειτα αυτό που είναι εφικτό και, ξαφνικά, θα βρεθείς να κάνεις το ανέφικτο**».
*Μάρω Βαμβουνάκη
**Φραγκίσκος της Ασίζης